Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за предстоящия зимен сезон въпреки ръста на пенсиите.

...
Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за предстоящия зимен сезон въпреки ръста на пенсиите.
Коментари Харесай

МТСП: Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за идния зимен сезон макар растежа на пенсиите. Това става допустимо със заповед на служебния министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов за актуализиране на корекционния коефициент, с който се понижават приходите от пенсии при установяване на правото на целевата помощ. В новия коефициент е регистрирано осъвременяването на пенсиите с 11% оповестиха от пресцентъра на Министерството на труда и обществената политика (МТСП).

Със същата заповед е избран и месечният размер на помощта от 110,75 лв.. Той се пресмята на база цената на електрическата енергия за битовите консуматори, избрана от Комисията за енергийно и водно контролиране към 1 юли 2024 година, показват от министерството. Хората с ниски приходи имат право на целева помощ за отопление за зимния интервал от 1 ноември 2024 до 31 март 2025 година. За целия петмесечен интервал те ще бъдат подкрепени с 553,75 лева, за което в бюджета на МТСП са планувани 186,3 млн. лева, показват още от МТСП. 

 

От 1 юли т.г. Агенцията за обществено подкрепяне приема заявки за целева помощ за отопление, които могат да се подават до 31 октомври. Подробности за подаването на документите са публикувани тук.

От 1 юли пенсиите, отпуснати до края на 2023 година, бяха осъвременени с 11%. Изплащането на новия размер ще стартира от идващия понеделник, 8 юли. То ще се реализира посредством пощенските станции от 8 юли до 22 юли, а преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат осъществени на 8 юли, споделиха преди дни от Националния застрахователен институт. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР